Oquendo Cafeteria Torrefacto 1 kg






Opis
Kawa Oquendo Cafeteria Torrefacto 1 kg to wyjątkowo smaczna kompozycja ziaren gatunków Arabica (80%) pochodzących z plantacji Ameryki Południowej (Kolumbia, Brazylia, Gwatemala) oraz afrykańskiej Robusty (Uganda). Kawa Oquendo Cafeteria Torrefacto charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz intensywnym aromatem. Tworzy na filiżance perfekcyjną, gęstą cremę. Dzięki 20% domieszce ziaren wypalonych w sposób torrefacto, kawa przygotowana z mieszanki Oquendo Cafeteria Torrefacto nie jest kwaskowata i posiada przyjemną, delikatną nutkę goryczki.
Torrefacto to wyjątkowy sposób palenia kawy znany od początków XX wieku, stosowany głównie na terenach Hiszpanii, Portugalii oraz Kostaryce, zapewniający wyjątkowy efekt smakowy i wizualny. Sekret tego sposobu prażenie opiera się na dodaniu cukru w ostatniej fazie palenia. Dzięki temu, po zakończeniu procesu prażenia, ziarna uzyskują unikalny połysk w postaci otaczającego ich szkliwa. Następnie ziarna torrefacto mieszane są z ziarnami naturalnymi w proporcji ok. 40-50%. Uzyskana w ten sposób kompozycja odznacza się delikatną, przyjemną goryczką, mocniejszym smakiem oraz znacznie mniej wyczuwalną kwaskowatością. Warto również wiedzieć, że badania naukowe potwierdzają, iż ziarna wypalone w sposób torrefacto posiadają znaczną ilość przeciwutleniaczy, mających ogromne znaczenie w profilaktyce antyrakowej.
Informacje: | |||
Termin przydatności |
Lipiec 2020 |
Data palenia |
Styczeń 2019 |
Rodzaj |
Kawa ziarnista |
Stopień palenia |
7/10 |
Skład gatunkowy |
80% Arabica |
Waga |
1 kg |
Cechy: | |||
Intensywność |
8/10 |
Słodycz |
8/10 |
Crema |
7/10 |
Zawartość kofeiny |
6/10 |
Sposoby przyrządzania: | |||
Espresso |
9/10 |
Kawa czarna |
8/10 |
Cappuccino |
9/10 |
Caffe Latte |
9/10 |
Metody przygotowania: | |||
Ekspresy automatyczne |
9/10 |
Ekspresy kolbowe |
8/10 |
Ekspresy przelewowe |
6/10 |
Kafetiera, Moka |
6/10 |
Opinie o produkcie (0)