Woda do espresso – przed kawą czy po?

Znakiem rozpoznawczym dobrej kawiarni jest serwowanie szklaneczki wody do każdej filiżanki espresso. W jakim celu? Odpowiedź może zaskoczyć. Wodę bowiem należy pić przed posmakowaniem kawy.

To jeden z tych drobnych rytuałów, które pozwalają odróżnić miejsce, w którym kawę podaje się ze znawstwem i prawdziwym umiłowaniem od tych, które czarny napar traktują w sposób niezbyt wysublimowany. Zamawiając espresso stanąć przed nami powinna filiżanka w towarzystwie szklanki niegazowanej wody. W powszechnym przekonaniu służy ona do popicia kawy i choć trudno odmówić podstaw do takiego twierdzenia (np. ze względu na uzupełnienie płynów z powodu odwadniających właściwości kawy) to sztuka picia espresso nakazuje wodę wypić przed sięgnięciem po ulubiony ciemny napar. Dlaczego?

Espresso to najbardziej „skoncentrowana” wersja w jakiej możemy cieszyć się aromatem ulubionych ziaren. W zależności od ich gatunku, odmiany, wybranej mieszanki czy rejonu świata w którym dojrzewały owoce kawowca, znajdziemy w nich często mile zaskakujące nuty smakowe. Od tych przywodzących na myśl dojrzałe owoce, orzechy, przyprawy korzenne po skórkę pieczonego chleba, cynamon, wanilię, czekoladę. A to tylko kilka przykładów. Żeby móc cieszyć się nimi w pełni, odpowiednio przygotowana musi być nie tylko sama kawa, ale też nasze kubki smakowe. I temu właśnie służyć ma picie wody przed każdym łykiem espresso.

kawa espresso i woda

Pamiętajmy jednak, że jeśli preferujemy picie wody po ulubionej kawie, nie musimy zmieniać naszych nawyków i nie będzie to faux pas. Najważniejsze jest przecież to, aby czerpać przyjemność z każdej filiżanki, bez względu na kolejność.

5/5 (8)

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *