Młynki do kawy – który rodzaj wybrać?

Każdy miłośnik kawowych naparów, niezależnie od stosowanej metody ich parzenia, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak istotne dla jakości czarnego napoju jest stosowanie świeżo zmielonych ziaren –  tylko wówczas możliwe jest wydobycie pełni tkwiącego w nich potencjału. Głęboki smak oraz intensywny aromat kawy trudno zatem uzyskać nie posiadając pod ręką dobrego młynka, a jego odpowiedni wybór może stać się świetną inwestycją na długie lata. Warto zatem przypomnieć, na co należy zwracać uwagę przy jego zakupie.

Jaki młynek wybrać

Modele, których lepiej unikać

Poprawnie przeprowadzony proces mielenia ma na celu rozdrobnienie ziaren na równe kawałki o odpowiedniej wielkości, dostosowanej ściśle do metody parzenia, w której zostaną wykorzystane oraz rodzaju kawy. Jednocześnie, by nie utracić swoich właściwości, nie mogą one zostać podgrzane przez mechanizm urządzenia, a sam proces powinien generować jak najmniejszą ilość kawowego pyłu, obniżającego walory smakowe naparu. Już na podstawie tych podstawowych informacji możemy zatem ustalić, jakie młynki na pewno nie są warte zakupu. Mowa tu o młynkach ostrzowych (zwanych także udarowymi), które co prawda są łatwo dostępne i tanie, jednak ich jakość pracy pozostawia wiele do życzenia. Zamontowane w nich ostrza nie tylko tak naprawdę nie mielą, lecz rozcinają ziarna, ale również mocno nagrzewają się podczas pracy, co jak już wiemy jest zjawiskiem zdecydowanie niepożądanym, ponieważ niweluje aromatyczną intensywność napoju.

Młynki ręczne

Praktyczne młynki ręczne

Nieco droższym, ale jakościowo nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem, są ręczne młynki o żarnach stożkowych. Niezależnie od tego, czy są one ceramiczne czy stalowe, są wysoce wytrzymałe, nie wytwarzają szkodliwego poziomu ciepła i zapewniają równomierne rozdrabnianie ziaren. Co prawda urządzenia te wymagają użycia nieco siły i czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego warty. Przy wyborze młynka ręcznego warto jednak zwrócić uwagę na możliwość szerokiej regulacji stopnia mielenia, co pozwoli na przygotowywanie ziaren pod wiele różnych metodami parzenia – od drobniej zmielonych do użytku w kawiarce, przez średnie do Aeropressu, po grube przeznaczone np. do dripa lub Chemexu. Ponadto mogą one posiadać również dodatkowe udogodnienia, takie jak chociażby zapewniająca stabilizacje podkładka antypoślizgowa, czy łatwo odkręcana rączka, będąca domeną kompaktowych młynków turystycznych. Są to urządzenia proste w obsłudze oraz niewymagające w konserwacji.

Mielenie kawy

Elektryczna precyzja

Wyższą półkę cenową zajmują z kolei młynki elektryczne, w których zamiast niepraktycznych ostrzy, najczęściej znajdziemy wytrzymałe żarna płaskie. Urządzenia te pozwalają na szeroki zakres regulacji stopnia mielenia, a jednocześnie są bardzo precyzyjne i wygodne w obsłudze. W zależności od modelu mogą posiadać wiele dodatkowych funkcji, takich jak np. zapisywanie ulubionych ustawień czy automatyczne zatrzymanie pracy po zmieleniu ustalonej porcji. W przeciwieństwie do młynków ręcznych, pozwalają one zarówno na uzyskanie zmielenia odpowiedniego dla metod alternatywnych, jak również do przygotowania espresso w ekspresie kolbowym. Jest to bardzo wymagająca metoda parzenia, wymagająca spełnienia szeregu ścisłych wytycznych, w tym posiadania odpowiedniego sprzętu. Jednak to jakość młynka jest znacznie bardziej istotna od jakości ekspresu, ponieważ to właśnie to urządzenie jako pierwsze ma kontakt z ziarnami kawy i przez to w ogromnym stopniu decyduje o finalnej jakości naparu.

Rodzaje młynków

Wśród młynków elektrycznych znajdziemy również modele w pełni profesjonalne, przeznaczone do pracy w branży gastronomicznej, jednak do użytku domowego w zupełności wystarczą wymienione powyżej młynki ręczne lub mniej zaawansowane modele elektryczne. Przed zakupem z pewnością warto przemyśleć jak często oraz do jakich metod parzenia wykorzystywany będzie młynek, jednocześnie mając na uwadze, że lepszej jakości urządzenia stanowią zawsze lepszą inwestycję i zapewniają wygodne użytkowanie przez długie lata.

4.67/5 (3)

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *