Kopi luwak, czyli czarne złoto dla koneserów

Cieszy się sławą najlepszej i najdroższej kawy na świecie. Roczna produkcja ziaren najwyższej jakości, pochodzących z naturalnych źródeł to zaledwie kilkaset kilogramów. Czym kopi luwak zasłużył na swoje królewskie miano? Miłośnicy tej kawy mogą przedstawić bardzo długą listę jej atutów.

Kopi luwak to kawa jedyna w swoim rodzaju. Nie tylko ze względu na proces powstawania, ale także z powodu wyjątkowych walorów smakowych. Swoją nazwę zawdzięcza luwakowi, czyli łaskunowi (zwanemu także cywetą). To niewielki, podobny nieco do kota ssak o niezwykłym talencie. Jest nim wyszukiwanie najlepszych, dojrzałych i dorodnych owoców kawowca, co stanowi podstawę diety zwierzęcia.

W trakcie trawienia przez łaskuna z owoców znika miąższ i skórka, a następnie ziarna kawy ulegają lekkiej fermentacji i są wydalane. Po przebyciu tej nietypowej podróży tracą gorycz, zyskują charakterystyczny, łagodny aromat, słodycz oraz wyraźne nuty czekolady, karmelu i cytrusów. Kolejny krok to ich staranne oczyszczenie, wysuszenie i palenie. W ten sposób, zachowując pełnię higieny, powstaje najrzadsza i najbardziej ceniona przez koneserów odmiana kawy.

Jej produkcja w naturalnych warunkach z udziałem wolno żyjących cywet jest bardzo ograniczona. To zaledwie kilkaset kilogramów rocznie, co sprawia, że kopi luwak jest prawdziwym rarytasem. Szczególnie odmiany pochodzące z Indonezji, gdzie rosną i dojrzewają najlepsze gatunki Arabiki i Robusty. Cywety mają więc doskonałą dietę.

Ceny tej wyjątkowej kawy potrafią osiągać zawrotną wysokość (nawet 1 tys euro za kilogram), a gotowy produkt jest wręcz rozchwytywany. Trudno się jednak dziwić, jeśli w powtarzających się opiniach miłośników tej kawy słychać zachwyt nad aksamitnym smakiem i gęstym jak syrop naparem uzyskanym z kopi luwak. I przekonanie, że każda filiżanka warta jest swojej ceny.

O sławie jaką cieszy się kopi luwak świadczy także fakt, że jej produkcja, a nawet istnienie owiane są wieloma mitami i legendami. Jedyny w swoim rodzaju aromat bywa przedmiotem domysłów i spekulacji. A przecież wystarczy po prostu spróbować, np. OQUENDO GOURMET KOPI LUWAK. To ziarna pochodzące z Indonezji, a dokładniej z terenów Jawy, Sumatry oraz Sulawesi, czyli miejsc gdzie funkcjonują najbardziej cenione plantacje. W ten sposób można osobiście przekonać się na czym polega sekret kopi luwak.

3.4/5 (5)

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *