Akcesoria baristy

Akcesoria baristy – narzędzia codziennej pracy baristy

Aby dobrze wykonywać swoją pracę, barista powinien odznaczać się przede wszystkim ogromną pasją i nieustanną chęcią pogłębiania swojej wiedzy z zakresu kawy, jej przygotowywania oraz podawania. Samo przyswojenie teorii z zakresu ekstrakcji kawy stanowi oczywiście w tym zawodzie podstawę. Umiejętne parzenie najlepszej jakości naparu oraz umiejętne go serwowanie wymaga jednak prawdziwej fascynacja tą tematyką i ciągła praca po godzinach – przyznają to zgodnie wszyscy bariści z prawdziwego zdarzenia.

Podobnie jak w przypadku iście rzemieślniczej pracy, tak i w tym przypadku istotną role odgrywają wykorzystywane narzędzia, pośród których najważniejszy jest oczywiście ekspres, którego charakterystykę i właściwości dobry barista musi poznać na wylot. Zaraz po nim na liście znajduje się młynek, bez którego niemożliwym byłoby precyzyjne zmielenie pożądanej ilości ziaren. Akcesoria baristy to także szereg innych przedmiotów, które w procesie profesjonalnego przygotowywania kawy odgrywają istotną rolę, jednak ich znaczenie jest często niedoceniane przez osoby słabiej zapoznane z tajnikami ekstrakcji nasion kawowca. Warto zatem pokrótce przybliżyć rolę najważniejszych z nich.

Akcesoria baristyczne Motta

Tamper – przedmiot służący do ubijania zmielonej kawy w portafiltrze, pozwalając na uzyskanie odpowiednio intensywnego espresso podczas procesu zaparzania. Mimo prostej konstrukcji jego stosowanie wymaga znajomości odpowiednich technik nacisku, które bezpośrednio przekładają się na smak sporządzonego naparu. Wybierając tamper należy zwrócić uwagę na jego średnicę, która musi być dopasowana do średnicy sitka kolby. Akcesoriami znacznie ułatwiającymi pracę tym narzędziem są podstawki pod tamper, pozwalające zadbać o porządek wokół ekspresu. Kolejnym udogodnieniem jest specjalna mata do ubijania kawy. Umożliwia ona wygodne oparcie kolby na blacie podczas dociskania kawy, bez obawy o porysowanie powierzchni;

Dzbanek do spieniania mleka – teoretycznie dysponując dyszą do spienia mleka proces ten można przeprowadzić w dowolnym naczyniu. Specjalnie skonstruowane dzbanki sprawiają jednak, że proces ten będzie profesjonalny i wygodny. Wykonane z stali nierdzewnej dzbanki są lekkie i poręczne, a przede wszystkim wyprofilowane w taki sposób, by ich wylew ułatwiał wykonanie profesjonalnego latte art;

Akcesoria baristy - waga, dzbanki, tamper

Odbijak na fusy – umożliwia szybkie i bezproblemowe pozbycie się fusów po przeprowadzeniu ekstrakcji, poprzez uderzenie kolbą w poprzeczną belkę. Dzięki temu resztki zmielonej kawy lądują od razu w przeznaczonym na nie naczyniu, pozwalając zachować odpowiedni porządek wokół ekspresu. Ze względu na swoją rolę przedmioty te charakteryzują się wysoką estetyką wykonania, a przede wszystkim wytrzymałością. Modele wykonane ze stali nierdzewnej można czyścić w zmywarkach automatycznych;

Pisak do latte art – najprostsze z omawianych tu narzędzi, jednak jego rola dla profesjonalisty jest nie do przecenienia. Ten niepozorny patyczek z zaostrzoną końcówką umożliwia bowiem wykonywanie na powierzchni spienionego mleka mniej lub bardziej skomplikowanych wzorów latte art. Finezyjne wzory na powierzchni kawy wpływają na estetykę jej spożywania i stanowią sztukę samą w sobie;

Termometr – przy stosowaniu alternatywnych metod parzenia niezbędny do zastosowania wody o odpowiedniej temperaturze, która pozwoli uzyskać właściwe parzenie i wydobyć z ziaren całą złożoność ich smaku. Podczas przygotowywania napojów kawowych na bazie espresso, niezbędny do kontrolowania temperatury mleka, który ma duży wpływ na ostateczny smak cappuccino czy latte;

Waga – jej rola ma znaczenie przede wszystkim w przypadku alternatywnych metod parzenia. Precyzyjny pomiar bezsprzecznie ułatwia uzyskanie dokładnie takiego naparu, jaki planował barista. Kontrola wagi w procesie przygotowywania kawy jest istotna także podczas eksperymentów, które są nieodłącznym elementem tego zawodu.

5/5 (2)

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *