Aeropress jako alternatywna metoda parzenia

Aeropress. Na pierwszy rzut oka design tego urządzenia raczej nie kojarzy się z parzeniem kawy –plastikowy cylinder, tłok i lejek przypominać mogą sprzęt czyszczący lub medyczny. A jednak! Aeropress, bo o nim mowa, to obecnie jedno z najczęściej wybieranych przez miłośników kawy narzędzi, stanowiących świetną alternatywę dla ekspresów ciśnieniowych. Co ciekawe, jego historia nie jest zbyt długa, został bowiem wynaleziony w 2005 roku przez amerykańskiego inżyniera Adama Adlera, prezesa firmy Aerobie, specjalizującej się m. in. w produkcji unowocześnionej wersji zabawki frisbee!
Do zalet Aeropressu zaliczyć można z pewnością prostą konstrukcję oraz krótki czas potrzebny na przygotowanie wyśmienitej, mocno aromatycznej kawy – proces zaparzania trwa w tym przypadku zaledwie kilka minut. Urządzenie jest także lekkie i wytrzymałe, dzięki czemu jego transport nie sprawia problemu i świetnie sprawdza się ono podczas wyjazdów. Ponadto, aby skutecznie je wyczyścić wystarczy strumień bieżącej wody, ale Areopress można również bez obaw czyścić w zmywarce.

Jaką kawę wybrać?

Aby w pełni wykorzystać możliwości tej metody i cieszyć się naprawdę doskonałym, bogatym w niuanse smakowe naparem, w Aeropressie warto stosować przede wszystkim kawy typu „single origin”, czyli jednorodne kompozycje ziaren z gatunku Arabica.

Powinny być one świeżo zmielone, dlatego przydatnym uzupełnieniem zestawu będzie z pewnością dobrej jakości młynek. W tym przypadku zaleca się ustawienie stopnia mielenia na średni, ale zdecydowanie grubszy niż w przypadku rozdrabniania pod espresso. Odpowiednio sporządzony napar z Aeropressu odznacza się świetnym zbalansowaniem, smakiem pozbawionym goryczki i wyrazistym aromatem, a jego body jest znacznie gęstsze niż w przypadku metod przelewowych.

Kawa do aeropressu

Stopień zmielenia ziaren do aeropressu

Parzenie w 3 krokach

  1. Jeśli korzystamy z filtra papierowego (stosować można również metalowy, wielokrotnego użytku), cały proces należy rozpocząć od umieszczenia go w sitku i przepłukania gorącą wodą. Pozwoli to uniknąć przeniknięcia do naparu papierowego posmaku. Następnie sitko z filtrem przykręcamy do cylindra i całość stawiamy na filiżance lub kubku.
  2. Do wewnątrz cylindra wsypujemy ok. 15 gramów zmielonej kawy, po czym zalewamy je wstępnie wodą o temperaturze zbliżonej do 90°C, w takiej ilości aby ziarna były jedynie lekko zakryte. Rozpocznie się wówczas proces preinfuzji, prowadzący do spulchnienia kawy oraz uwolnienia z niej najlepszych właściwości smakowych i aromatycznych.
  3. Po upływie ok. 30 sekund wlewamy resztę wody ciągłym strumieniem, dopóki jej poziom nie osiągnie 4. punktu na podziałce widniejącej na cylindrze, a następnie całość mieszamy. Wówczas możemy już włożyć do cylindra tłok i jednostajnym ruchem naciskać go przez mniej więcej pół minuty. Pod wpływem ciśnienia kawa znajdzie się w naszym naczyniu, aromatyczna i gotowa do picia!

Aeropress - alternatywna metoda parzenia kawy

Należy jednak wspomnieć, że popularna jest również tzw. odwrócona metoda przygotowywania kawy w Aeropressie. Różni się od powyższej tym, że głównego cylindra nie stawiamy w pierwszej kolejności na naczyniu. Początkowo kładziemy go „do góry nogami” – na minimalnie wetkniętym w niego tłoku. Stosując ten sposób urządzenie stawia się na filiżance na końcu, gdy kawa jest już zaparzona.

Zwolenników rozmaitych metod korzystania z Aeropressu nie brakuje, co potwierdza jedynie, że jest to niewątpliwie narzędzie sprzyjające eksperymentom. Dlatego warto samemu wypróbować jego możliwości i odnaleźć własne ulubione sposoby na zaparzenie doskonałego naparu!

Parzenie kawy w aeropressie

4.5/5 (2)

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *